Leren en oriënteren tijdens traineeship

27-07-2022
Terug naar overzicht

Lars van den Bergh is momenteel bezig met de laatste weken van zijn traineeship bij Bergh Bouwgroep. Hij is in september 2021 begonnen bij Bergh Brandveiligheid en heeft sindsdien bijna alle bedrijfsaspecten van iedere Bergh Bouwgroep discipline mogen ervaren. Momenteel loopt hij mee met de afdeling werkvoorbereiding bij Bergh Bouwsystemen. In dit interview blikken we terug op de tijd die Lars heeft gehad bij alle verschillende bedrijven en wat hij hiervan heeft geleerd.

Te beginnen met het idee achter het traineeship. Als derde generatie van familie Van den Bergh heeft Lars altijd al binding gehad met Bergh Bouwgroep. Na het afronden van zijn hbo International Business & Entrepreneurship was Lars heel erg zoekende naar de vervolgstap in zijn carrière. We hebben Lars toen aangeboden om bij alle verschillende bedrijven stage te lopen. Zo kan hij de sfeer proeven binnen de Bergh Bouwgroep en kan hij zich beter oriënteren voor zijn carrière.

Dit traject begon voor Lars bij Bergh Brandveiligheid, waardoor hij zich voor het eerst in zeven jaar weer in de brandveiligheid-sector waande. Het traineeship begon heel goed, legt Lars uit: “Er was vanaf het begin af aan een duidelijke planning. Een week voor aanvang heb ik met mijn begeleiders een heel fijn gesprek gevoerd over de verwachtingen bij Bergh Brandveiligheid.” In zijn tijd bij Bergh Brandveiligheid heeft Lars acht weken op de uitvoering gewerkt en drie weken op kantoor. Vooral de diversiteit van projecten sprak hem heel erg aan. ”Ik ben aan het werk gegaan bij allerlei verschillende projecten. Zo heb ik niet alleen bij ziekenhuizen mogen werken, maar ook bij woningcorporaties en in parkeergarages. Het was heel erg divers en daar heb ik veel van geleerd.” Terugkijkend op zijn tijd bij Bergh Brandveiligheid concludeert Lars dat vooral de organisatie, begeleiding en de werksfeer hem zeer goed zijn bevallen. “In dit jonge team staat iedereen klaar om elkaar te helpen, regelmatig lopen ze bij elkaar binnen en iedereen is altijd op de hoogte van een ander zijn actuele werkzaamheden”, vertelt hij.

Vervolgens kwam Lars aan bij de buren, Bergh Beheer & Onderhoud, waar hij in eenzelfde traject terecht kwam met acht weken uitvoering en drie weken op kantoor. In de uitvoering ging hij mee met Jan Belet, een echte vakman in hart en nieren. “Wat ik daar zo leuk vond was dat je werkt aan wel twintig verschillende gebouwen waar je allemaal korte en wisselvallige werkzaamheden aan het uitvoeren bent. Projecten lopen daar geen twee jaar, maar soms slechts een dag of drie”, vertelt Lars. 

Ook het werken met de servicemedewerkers in de uitvoering was voor Lars een mooie ervaring. “Ik heb daar echt geleerd om een servicemedewerker te zijn. Je moet zelfsturend en handig zijn om zo veel mogelijk uiteenlopende problemen op te kunnen lossen”, licht hij toe. Vooral de diversiteit aan projecten en opdrachten zijn een hoogtepunt geweest voor Lars tijdens zijn traineeship bij Bergh Beheer & Onderhoud.

Lars vd Bergh - Bergh Beheer & Onderhoud

Na een half jaar stage kwam Lars terecht bij een oude bekende, waar hij al sinds zijn 15e ieder jaar vakantiewerk verricht: Bergh Bouw. Vanwege zijn ervaring in de uitvoering is er gekozen om Lars deze periode volledig op kantoor meer te laten draaien. In een periode van twaalf weken heeft Lars, zelfstandig en in teamverband, mee mogen werken aan de calculatie en werkvoorbereiding van projecten. “Waar ik het meest trots op ben tijdens mijn periode bij Bergh Bouw was een project bij de werkvoorbereiding. Ik had dat nog nooit gedaan en ik heb dus alles wat daarbij komt kijken uit moeten zoeken, om uiteindelijk toch een succesvolle werkvoorbereiding af te leveren voor de deadline. Daar heb ik echt van geleerd dat ik zelfstandig een project kan uitwerken”, vertelt Lars. Deze verschillende manieren van begeleiding maken dit traject heel leerzaam voor Lars. “Het is ook wel eens goed dat ik in het diepe wordt gegooid”, zegt hij. 

Als afsluiting is Lars momenteel werkzaam bij Bergh Bouwsystemen. Het laatste bedrijf van dit traineeship. Ook hier draait Lars vooral mee in de werkvoorbereiding en bij de inkoop zal hij zijn steentje bijdragen. Lars is aan het werk gezet met verschillende opdrachten die voor de bouwvakantie moeten worden voltooid en wordt overal in meegenomen. “Ik heb echt het gevoel dat ze me verder willen brengen, ze hebben zich ingelezen in mij en weten wat mijn krachten en verbeterpunten zijn”, vertelt Lars. De planning voor deze twaalf weken is afgestemd met de wensen van de trainee. Zo wilde Lars meer ervaring opdoen in de inkoop en dat is dus toegevoegd aan de planning. Lars moet veel zelfstandig uitvogelen bij Bergh Bouwsystemen en zo is het de bedoeling dat hij in korte tijd heel veel zal leren.

Terugkijkend op zijn tijd bij de andere bedrijven beschrijft Lars het als zeer intens. “In een jaar werk je eigen- lijk bij vier verschillende bedrijven, met overeenkomsten maar ook soms flinke verschillen”, vertelt hij. Het is een periode waarin je heel veel leert en heel veel mensen leert kennen. “Ik ben erg dankbaar voor deze kans die Bergh Bouwgroep me gegeven heeft. Mijn dank gaat ook uit naar mijn begeleiders en iedereen waar ik de afgelopen periode met veel plezier nauw mee heb samengewerkt.”

Ook als organisatie kijken we terug op een interessante pilot. Nooit eerder heeft iemand in zo’n hoog tempo kennis gemaakt met de gehele Bergh Bouwgroep. Naast de kans die iemand krijgt om te ontdekken welke discipline het meest bij hem/haar past, zien we ook dat deze manier van leren de ontwikkeling bevorderd. 

Vanwege de fijne ervaring van Lars, die door dit traject meer inzicht heeft in zijn wensen bij Bergh Bouwgroep, willen we anderen ook de mogelijkheid bieden om via een traineeship de verschillende bedrijfsaspecten te ontdekken. Ben of ken jij iemand die mogelijk geïnteresseerd is een multidisciplinair traineeship waarin je jezelf op talloze vlakken kan ontwikkelen?

Bekijk dan de vacature en soliciteer direct:
 
 

Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Bergh Bouwgroep Stel je vraag