Van plastic afval tot schoolgebouw in Ivoorkust

15-02-2022
Terug naar overzicht

In samenwerking met Unicef draagt Bergh Bouwgroep bij aan de reductie van plastic zwerfafval en de bouw van nieuwe schoolgebouwen in Ivoorkust. In Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust, wordt dagelijks 288.000 kilo plastic afval geproduceerd. Slechts 5% van deze enorme hoeveelheid afval wordt gerecycled. Daarnaast gaan er in Ivoorkust naar schatting 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Dit heeft te maken met te weinig, te kleine en kwalitatief slechte faciliteiten. Het Plastic Bricks programma van Unicef zet zich in om al deze problemen in een keer aan te pakken.  

Bouwen aan een toekomstbestendige infrastructuur

Door plastic inzameling aan te leren en te stimuleren wordt plastic afval verzameld om vervolgens te worden omgesmolten tot bouwstenen. Deze bouwstenen worden vervolgens gebruikt om meer en grotere klaslokalen te bouwen zodat meer kinderen naar school kunnen. Op dit moment zijn er al meerdere klaslokalen gerealiseerd en in gebruik genomen. Hierdoor kunnen honderden kinderen onderwijs volgen in een veilige omgeving. Bergh Bouwgroep is erg trots dat zij mee kan bouwen aan de toekomst van duizenden kinderen in Ivoorkust via het Unicef Business Buddy programma. 

Via verschillende strategische partnerschappen heeft Unicef een infrastructuur kunnen opbouwen om deze plastic klaslokalen te realiseren. Zowel de inzameling van plastic, als de productie en bouw van de klaslokalen wordt lokaal verzorgt. Dit zorgt voor minder zwerfafval, meer werkgelegenheid en meer capaciteit voor scholen.

Innovatief en duurzaam bouwen

De manier waarop de plastic scholen tot stand komen is zeer innovatief. De lokaal verzamelde kunststoffen worden omgesmolten tot ‘stenen’ die op elkaar passen als Lego. Deze bouwmaterialen worden via transport naar de bouwlocatie gebracht waar de klaslokalen alleen nog dienen te worden geassembleerd. Door te bouwen op een gestandaardiseerde wijze, kan er met minder vaklieden en beperkt gereedschap in korte tijd een klaslokaal voor 106 leerlingen worden worden gerealiseerd. Zo zetten we flinke stappen om onderwijs voor ieder kind beschikbaar te maken, dat is Samen Beter Bouwen.

Meer weten over, of zelf deelnemen aan dit project? Neem een kijkje op de website van Unicef en zie de progressie van het project!

Meer informatie

Website Unicef


Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Bergh Bouwgroep Stel je vraag